Amaç
Oğuz Türkçesi Araştırmaları dergisi, Oğuz Türkçesi üzerine yapılacak çalışmaları bir çatı altında toplamayı ve bu çalışmaları yerli ve yabancı okuyuculara sunmayı amaçlamaktadır.
Kapsam
Uluslararası hakemli bir dergi olan Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisi, tarihi ve çağdaş Oğuz Türkçesi üzerinde yapılacak çalışmalara yer vermektedir. Bu doğrultuda, başta Eski Anadolu Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Anadolu Ağızları, Salar Türkçesi ve İran'daki Türk Dilleri olmak üzere Oğuzların dilleri ve kültürleri ile ilgili her türlü konu Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisinin kapsamı alanı içerisindedir.
Dergiye gönderilecek makaleler yazım kurallarına uygun
olarak yazılmalıdır.
Makaleler Microsoft Word programında hazırlanarak gönderilmelidir.
Dergiye gönderilen yazılarda yazar hakkında herhangi bir bilgi (ad-soyad-kurum vb.) yer almamalıdır. Bu bilgiler yazardan hakem değerlendirmelerinin ardından istenir.
Dergiye gönderilen makaleler özgün ve daha önce herhangi bir yayın ortamında yayınlanmamış olmalıdır.
Kâğıt Boyutu: A4 Dikey
Tüm Kenarlardan Boşluk: 3 cm
Yazı Tipi: Times New Roman
Yazı Tipi Stili: Normal
Yazı Boyutu (ana metin): 11 punto
Yazı Boyutu (dipnot metni): 9 punto
Paragraf Hizalama: İki Yana Yasla
Paragraf Girintisi: Paragraf başında 1 cm sağa girinti olmalıdır.
Satır Aralığı: 1.15
Makale Adı
Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları 12 punto, koyu, tamamı büyük harflerle yazılmalıdır. Makale adı dışındaki başlıkların da tüm harfleri büyük olmalı, ana başlıklara bağlı alt başlıklar bulunması durumunda bu alt başlıktaki sözcüklerin yalnız ilk harfleri büyük olmalıdır.
Yazar Adı
Makale başlığının altına, sağa yaslı olarak yazılmalı ve adın ilk harfi, soyadın tamamı büyük olmalıdır. Görev unvanı, kurum e-posta bilgisi ve ORCID numarası bir yıldızla belirtilerek sayfa altında verilmelidir.
Özet
Türkçe ve İngilizce olarak 150-250 kelime aralığında özet yazılmalıdır. Özet kısmının başlığı ÖZET şeklinde büyük harflerle ve 11 punto olmalıdır. İngilizce özetin başlığı 11 punto olmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin altına en az beş kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır.
Makale Metni
A4 boyutunda, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakteriyle, 11 punto şeklinde hazırlanmalı ve yukarıda belirtilen diğer sayfa düzeni kurallarına uygun olmalıdır.
Alıntılar: Atıflar bilimsel etik kurallara uygun olmalı, doğrudan yapılan alıntılar tırnak içinde verilmelidir.
Kaynak Gösterme
Kitaplarda
Metin içi gösterimi:
(Şahin, 2015: 71)
Kaynaklarda gösterimi:
ŞAHİN, Hatice (2015). Eski Anadolu Türkçesi, Ankara: Akçağ Yayınları.
Makalelerde
Metin içi gösterimi:
(Korkmaz, 2011: 42)
Kaynaklarda gösterimi:
KORKMAZ, Zeynep (2011). “Eski Anadolu Türkçesinin Türk Dili Tarihindeki Yeri ve yapısındaki Temel Nitelikler Açısından Genel Bir Değerlendirme”, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Cilt: C, Sayı: 709, s.s. 39-47.
Tezlerde
Metin içi gösterimi:
(Şirin, 1998: 63)
Kaynaklarda gösterimi:
ŞİRİN, Hatice (1998). Hesen Tufan'ın şiirleri: Giriş - metin - sözlük, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
Web Sayfalarında
Kaynaklarda Gösterimi
Türk Tarih Kurumu, <http://www.ttk.gov.tr/category/yayinlarimiz/dergi/belleten/>, (ET: 11.08.2015)
Makalelerde başlıklara numara atanması durumunda, Giriş, Sonuç, Kaynakça gibi bölümlere numara verilmemelidir.
1. Yayın kuruluna ulaşan yazılar, önce yazım ve dil editörleri tarafından değerlendirilir. Yazıların dergi yazım kurallarına uygunluğu ve yazım imla özellikleri kontrol edilir. Bu ön değerlendirme sonucunda uygun görülmeyen yazılar, düzeltilmesi için yazara iade edilir ya da gerekçelendirilerek doğrudan reddedilir. Dergimiz kör hakem uygulaması yapmaktadır. Değerlendirme için uygun bulunanlar, isimsiz olarak alanla ilgili iki hakeme gönderilir. Hakemlerin isimleri gizli tutulur. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olursa, yazı üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir. Yazarlar; hakemler ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Düzeltme istenen yazılar, yazar tarafından en geç on gün içinde Yayın Kuruluna ulaştırılmalıdır.
Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisine gönderilen makaleler için yazar(lar)dan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
OĞUZTAD'ın içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. E-ISSN 2667-5250